Problemele apariției dinţilor de lapte, la copii

Printre evenimentele importante în  viața unui copil, se numără şi apariţia primilor dinţişori. Nu există o regulă legată de momentul în care apar primii dinţişori, însă de obicei se întâmplă la 5-6 luni de viață, când apare primul dinte, în partea de jos a gurii, dinţi numiţi incisivi mediani inferiori.

Există cazuri de copii care se nasc deja cu primul dinte, însă sunt şi situaţii în care copiii pot ajunge şi la 1 an fără să aibe deja primul dinte. În ambele cazuri, copilul are o dezvoltare normală şi părinţii nu trebuie să se îngrijoreze. În orice caz, în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, se sfârșește şi procesul de apariţie al tuturor dinţilor de lapte.

Cum apare primul dinte? De obicei cu un disconfort pentru bebe, ceea ce, automat, devine o problemă şi pentru părinţi. Gingia devine puţin umflată, în momentul în care erupe dintele, chiar poate apărea şi o mică rană, însă ea va trece de la sine.

Există copii care, pe fondul erupţiei dentare, fac febră, sunt mai agitaţi, iar noaptea au probleme şi cu stomacul, salivează mai mult, nu prea mai mănâncă bine. S-ar părea că problemele cele mai mari există în momentul apariţiei caninilor şi a măselelor.

Cum ne pregătim pentru aceste momente? Cu răbdare maximă şi cu tot felul de accesorii care, oricât de bune ar fi, dacă bebe este prea agitat, tot nu vor da rezultate imediate, însă măcar îi mai aduc preocupări noi celui mic şi, pentru câteva momente, poate uita de durere.

Pentru febră este bine să discutaţi cu pediatrul despre cantitatea de preparat antitermic pe care e bine să i-o daţi celui mic, de obicei Panadol sau Nurofen sub formă de sirop. Sunt cazuri când se recomandă şi supozitoare.

Pentru un mic tratament local, în farmacii au apărut multe geluri speciale de bebeluş, pe care pediatrii recomandă să le folosim, alternativ chiar. De ce? Unii bebeluşi se pot linişti mai uşor cu un preparat şi alţii cu un altul, nu avem de unde să ştim din prima. Cele mai populare sunt Gengigel, Baby Orajel sau Dentinox.

Se aplică direct pe gingie de către părinte, cu degetul mic și cu multă atenţie. Este destul de greu de aplicat, mai putem să îl păcălim pe bebe cu o suzetă, ca să deschidă gura şi exact în momentul în care el vrea să o apuce, să îl dăm cu gelul de dinţi.

Pe forumurile părinţilor sunt multe discuţii pe această temă şi sunt descrise tot felul de soluţii pentru aceste momente mai neplăcute, atât pentru bebe cât şi pentru părinţi. Sunt trucuri diverse şi merită încercate, mai ales dacă bebeluşul vostru este agitat şi nu poate dormi, dacă plânge şi nu vrea nici să mănânce.

Ideea este că, imediat ce durerea dispare, bebe îşi revine foarte repede, voi poate veţi rămâne marcaţi ca şi părinţi, însă cel mic deja uită, până la următorul dinţişor, prin ce a trecut.

Există însă şi copii care nu au nici un fel de simptome şi părinţii se trezesc dintr-odată că cel mic are un dinţişor nou. În acest caz, sunteţi norocoşi! Atenţie totuşi la apariţia caninilor sau a măselelor, pentru că, în cazul acesta, veţi vedea că şi gingiile sunt inflamate, cel mic deja e în faza în care bagă în guriţa diverse, mănâncă hrana solidă şi atunci se poate lovi la gingii.

În perioada aceasta e bine că bebe să nu mănânce biscuiţi prea crocanţi, ca să evite să îşi irite gingiile. Este indicat să îi verificaţi şi voi gingiile, din când în când, cu un deget curat, încet, când bebelușul este liniştit. Puteţi identifica gingii mai umflate sau chiar câte un colţişor de dinte, care se simte ca un vârf de ac. Ţineţi legătura cu pediatrul şi îi puteţi cere sfatul, în asemenea cazuri.

Important este că deja când bebe are primii dinţişori, să începem să îl şi obişnuim cu igiena lor. Se găsesc periuţe special de bebe, la fel şi pastă de dinţi, netoxică, care poate fi înghiţită. Sunt periuţe care arată ca nişte degetare, se aplică pe degetul părintelui şi aşa se poate începe primul periaj.

Ana Maria Tătucu

Sursa foto:

teethingsolutions.co.uk