Profesionistul de joi: Dietrich Mateschitz – CEO Red Bull

Dietrich Mateschitz, fondatorul companiei Red Bull, este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, averea sa fiind estimată la 5,3 miliarde de dolari. Dietrich s-a născut în Austria şi este de origine croată. Acesta a absolvit cu specializarea Marketing la Universitatea de Administraţia Afacerilor şi Economie din Viena. Primul său angajator a fost Unilever, apoi a aplicat pentru un job în departamentul de marketing, la Blendax (care ulterior a devenit parte  din Procter & Gamble). În 1984 a înfiinţat Red Bull. Ideea i-a venit într-o călătorie de afaceri, când se afla în barul unui hotel din Hong Kong, unde a observat colecţia bogată de băuturi tonice.

 Dietrich este pasionat de diverse sporturi, compania sa fiind sponsor principal în cadrul mai multor competiţii sportive. Acesta a achiziţionat echipa Jaguar Formula Unu de la Ford, transformând-o în Red Bull Racing, apoi a cumpărat echipa NASCAR Team Red Bull. În 2005 a cumpărat echipa de fotbal SV Austria Salzburg, iar în 2006 echipa americană de fotbal MetroStars. În 2007 a înfiinţat o echipă de fotbal în Brazilia, care a promovat în divizia 2 în Sao Paolo. Ultima echipă de fotbal  înfiinţată de acesta, în 2009 în Germania, se numeşte RB Leipzig. În 2012 a devenit proprietarul unei echipe de hockey din Munchen.

Acesta deţine un brevet de zbor, fiind pasionat de avioane vechi. Colecţia sa este una impresionantă, acesta plănuind să înfiinţeze şi o şcoală de aviaţie.

Cristina Mîrzoi

sursa foto: Mark Thompson / Getty Images