Profesionistul zilei: Alex Gâlmeanu

Un fotograf talentat se cunoaşte după cât de bine te ţine agăţat de portofoliul lui ca să vezi ce a mai creat în ultima vreme. Nu ştie numai să mânuiască bine un aparat foto sofisticat, ci şi reuşeşte să-ţi spună o întreagă poveste în câteva fotografii. Redă emoţia unui moment mai bine ca oricine, chiar dacă nu ai fost prezent acolo. Un astfel de fotograf talentat este Alex Gâlmeanu.

S-a născut la 29 octombrie 1978, în Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a debutat în 1994, la revista Salut. Munca sa poate fi văzută în majoritatea revistelor de orice tip şi în afişele publiciare.

Proiecte fotografice

People I Know – un proiect în plină desfăşurare, despre persoanele cu care a colaborat fotograful. Acesta spune despre colecţie că atât timp cât va întâlni persoane interesanate, proiectul va continua. Pozele sunt făcute în stilul său caracteristic. Colecţia a fost deja expusă la Paris (2008) şi Bucureşti (2005).

 

O parte din personalităţile pozate pentru proiect

Project 112

O campanie socială împotriva violenţei cu o idee simplă: rolurile de agresor si victima sunt inversate. În acest caz, nu femeile sunt portretizate drept victime, ci bărbaţii. Şi nu orice bărbaţi – vedete autohtone. Prin urmare, colecţia din 2009 cuprinde 24 de vedete româneşti masculine în ipostaze dramatice. Aceasta a fost expusă în 2009 şi 2011 la Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava.

Anastasia

Un proiect cu o tentă melancolică, unde o fată (Anastasia) este fotografiată în fiecare an în octombrie. Scopul colecţiei este de a arată efectectele trecerii timpului asupra corpului şi sufletului. Colecţia datează din 2003.

 

Cea mai recentă poză cu Anastasia, octombrie 2012

Muzeul de fotografie

muzeuldefotografie.ro – un site făcut din pasiune pentru fotografie, unde sunt expuse imagini vechi din România sau din afara tarii.  Utilizatorii sunt încurajaţi să ajute la dezvoltarea acestui proiect prin trimiterea fotografiilor vechi din colecţiile personale. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes şi uşor-uşor se transformă între-un adevărat muzeu online.

Panoramă Bucureşti – 1985, 2011, 1864

România – 50 de ani de istorie la feminin

Un proiect care a avut ca scop prezentarea evoluţiei feminine din România, unde s-au folosit imagini arhivate.

The story Continues

O iniţiativă Danone România unde s-au organizat mai multe expoziţii menite să ajute copii din spitale.

Alex Galmeanu’s Diary

În septembrie 2012 fotograful a lansat un proiect personal numit Alex Galmeanu’s Diary (www.alex.ro), o colecţie de fotografii neretuşate pe care le face aproape în fiecare zi, la ceea ce i se pare interesant. Despre acest proiect el susţine că este efectul secundar al umblatului cu o cameră de fotografiat toată ziua

Câteva poze de pe site:

 

Anca Saftiuc

Surse foto:

http://www.muzeuldefotografie.ro/

http://blog.alexgalmeanu.com/

http://www.alex.ro