Profesionistul de joi: Nae Caranfil

Nicolae (Nae) Caranfil s-a născut la 7 septembrie 1960 în Bucureşti şi este un important regizor român (considerat a fi unul dintre cei mai buni regizori de film ai anilor ’90) cunoscut şi pentru faptul că este fiul istoricului şi criticului de film Tudor Caranfil.

A absolvit Institutul de Artă Teatreală şi Cinematografică în 1984. În această perioadă începe să cocheteze cu actoria şi apare în câteva filme precum Salutări de la Agigea (în regia lui Cornel Diaconu) şi În fiecare zi mi-e dor de tine (1987, în regia lui Gheorghe Vitanidis) dar nu se face remarcat.

Faima lui vine odată cu realizarea filmului E pericoloso sporgersi din 1993. Producţia se compunea din 3 părţi care aveau aceeaşi poveste narată de câte 3 personaje diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru. Pentru acest film a primit medalia de aur la Montpellier Meditarranean Film Festival.

Printre alte premii importante pe care le-a căştigat se numără şi premiul pentru scenariu, UCIN, 1993, Premiul Opera Prima,selectatpentru Quinzaine des Realisateurs, Cannes, marele premiu Festival Forum, Bratislava, 1993, premiul special al juriului, Baule, 1994 (pentru E pericoloso sporgersi), premiul pentru regie, UCIN, 1996-1997 (pentru Asfalt Tango), cel mai bun scenariu la festivalul de film francofon Namur, 1998 (pentru Dolce Far Niente), cel mai bun film, UCIN 2001, premiul juriului european pentru tineret la Festivalul Internaţional de filme de dragoste, Mons, 2002 (pentru Filantropica) şi multe alte premii pentru filmul Restul e tăcere. De asemenea, el a fost marele căştigător la gala premiilor Gopo 2009.

Regizorul este în prezent  profesor la UNATC Bucureşti.

Saftiuc Anca