Profesionistul de marţi: Salman Khan

Profesorul cel mai popular din America nu lucrează la Universitatea Harvard sau o școală pregătitoare de lux. De fapt, el nu lucrează într-o școală deloc, dar lecțiile sale au fost vizualizat de peste 56 milioane de ori. Salman Khan, un fost Manager al Fondului de acoperire împotriva riscurilor, este fondatorul Academiei Khan, o platformă de învățare on-line gratuită, cu o bibliotecă de peste 2.300 de clipuri video care acoperă totul, de la algebra de bază și ecuații diferențiale până la războiul din Vietnam.

În 2004, verișoara mai tânără a lui Khan din New Orleans, Nadia, avea probleme la ora de matematica.  Khan, un absolvent MIT, care lucra în New York, a început meditatiile cu Nadia pe Yahoo! Messenger. În curând, mai multe rude au început să-i ceară ajutorul, așa că a început să facă videoclipuri cu explicaţii pe diferite teme şi să le încarce pe YouTube, pentru a putea  fi văzute oricând. În cele din urmă, alte persoane au descoperit filmele lui.

Majoritatea videoclipuri sunt scurte-de la câteva minute până la o jumătate de oră, în funcție de subiect. Khan măzgăleşte ecuații și scrie termenii-cheie pe un program de calculator care simulează o tablă cu creta în timp ce explică cu voce tare.

„Studenții mi-a spus că au un feedback mai bun pe YouTube decât personal cu profesorii lor”, spune el. „Subiectele au continuat să crească și feedback-ul de la utilizatori a continuat să crească.”

Feedback-ul utilizatorilor a fost atât de pozitiv, astfel că, în 2007, a fondat Academia non-profit Khan, care inițial a constat din ceva mai mult decât o pagină de destinație pentru videoclipurile sale. Astăzi, Academia oferă videoclipuri, exerciții on-line și evaluări, precum și instrumente de înregistrare a  progreselor.

Sursă foto: images.smh.com.au