Profesionistul zilei: Marius Manole

Marius Manole, actor român, s-a născut în 4 octombrie 1978 la Iași. A terminat studiile Universității de Arte din Iași, secția Actorie, în anul 2001. Mai apoi a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. După aceea a studiat la Academia Itinerantă Andrei Șerban, la Horezu și la New York.

Unele dintre piesele pe care le-a jucat la Teatrul Național din București au fost: Tânărul – Avalanșa de Tuncer Cucenoglu, regia Radu Afrim, 2010; Povestitorul – Privighetoarea și trandafirul de Oscar Wilde, regia Carmen Lidia Vidu, 2007; Puck – Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, regia Felix Alexa, 2003; Șarick, Tipograf Tipografovici Șarikov – ,,Inimă de câine” de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy, 2005, dar și multe, multe alte piese.

Actorul a colaborat și cu alte teatre din București: Buleandra, Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul LUNI de la Green Hours, Odeon, Maria Filotti – Brăila, Municipal – Târgoviște, Opera Română – Timișoara.

Marius Manole a primit premiul de la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru Emolai Alexeevici Lopahin, din Livada de vișini, iar asta la cea de-a nouăsprezecea ediție a Galei UNITER.

Și în anul 2006 a fost nominalizat tot la premiile UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, Șarikov, Tipograf Tipografovici – Inimă de câine după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.

Sursa foto: cinemagia.ro

Articol scris de: Mădălina Tătaru