Raw Food- mâncarea sănătoasă a viitorului

Când eram mică am învăţat la şcoală ca toate plantele au viaţă. Am dedus că şi ele, fiind în viaţă, simt. Următoarea idee care mi-a trecut prin cap a fost că atunci când pun o roşie la copt pe ea o doare. Şi mă gândeam că atunci când pun orice legumă pe foc îi fac rău, o stric.

Şi adevărul nu era departe… Ştiinţa a dovedit că gătitul nu numai că distruge enzimele şi defavorizează nutriţia dar chiar schimbă din punct de vedere chimic mâncarea. Astfel din substanţele necesare sănătăţii noastre acestea se transformă în toxine ce formează acizi, radicali liberi şi otravă ce ne distrug sănătatea.

Idei simple şi de bază  Ca să înţelegi mai bine ce este Raw Food îţi voi explica scurt şi simplu.

Raw Food este mâncarea negătită, neprocesată şi cel mai des organică (70%). În general este alcătuită din legume, fructe, nuci, seminţe, ouă, peşte (ex. Sashimi), carne (ex. carpaccio) şi lactate non-pasteurizate. Se prepară cu unt sau uleiuri presate la rece. Aşa că nu trebuie să fii vegetarian, însă mâncarea consumată nu poate trece de o remperatura mai mare de 40° C.

Bei apa “vie”, adică apa bogată în minerale a cărei sursă este un izvor. Apa îmbuteliată îşi pierde aceste proprietăţi în decurs de o zi maxim două,  aşa că, dacă ai şansa să te aflii pe lângă un izvor gusta adevărata esenţă a vieţii.

Corpul tău este un fel de baterie alcalină, funcţionează pe bază de electroni care generează energie între atomi. Gătitul sau procesarea mâncării face ca aceasta să îşi piardă electronii- sursa de energie de care corpul tău are nevoie. Substanţele care contribuie la încărcarea cu electroni sau energie se numesc substanţe alcaline sau care reduc aciditatea. Cele care nu sunt sănătoase fură energie şi se numesc substanţe acide sau oxidante, care ard repede şi deteriorează.

Mâncând mâncăruri dense în nutriente îţi alcalinizezi corpul. În acest fel, sistemul tău de eliminare poate scăpa de toxinele create de mâncarea gătită. Dar când începi să mănânci din ce în ce mai multă mâncare gătită, consumi toxine acide mai repede decât poate corpul tău să le elimine şi ele rămân în el, tulburând echilibrul deosebit de fin acid/alcalin. Urmările sunt creşterea în greutate şi diverse boli cum ar fi diabetul, artrita, boli de inimă şi cancerul. Ele sunt declanşate de toxinele acide: carcinogene, mutagene şi radicali liberi.

Importanţa enzimelor   Enzimele digestive se regăsesc în mâncarea crudă şi ajută digestia, deci prin urmare îţi păstrează şi o siluetă suplă.

Importanţa bacteriilor şi micro – organismelor care se află în mâncarea crudă este aceea că afectează într-un mod pozitiv sistemul imunitar şi tractul digestiv, populându-le cu flora benefică.

Importanţa antioxidanţilor  Produse anti-îmbătrânire? Mai degrabă tratează problema de la sursă. Degeaba îţi ungi pielea cu fel şi fel de creme scumpe dacă în interior, corpul tău îmbătrâneşte. Aceşti antioxidanţi vor încetini îmbătrânirea şi îi va conferi pielii un aspect mai sănătos.

Toate sună bine însă atenţia trebuie sporită când consumi alimente crude. Pentru că nu mai există flacăra aragazului care ucide bacteriile, trebuie să ai o sursă sigură de unde îţi procuri mâncarea. Poţi ajunge la toxiinfecţie consumând carne, peşte sau fructe de mare crude, care nu au fost ţinute în condiţii bune. Şi cum la noi în ţară nu o să întâlneşti foarte des somon sau ton proaspăt (pentru sashimi, sushi sau maki) deoarece tot ceea ce primesc magazinele a fost congelat în prealabil la temperaturi foarte scăzute pentru a omorâ bacteriile dăunătoare, poţi mânca liniştită. Eu îmi prepar sushi constant cu peşte “proaspăt” de la magazin şi nu s-au înregistrat incidente. Dar tot ceea ce este crud trebuie consumat în ziua în care a fost cumpărat.

O dietă de mâncare crudă este o modalitate sănătoasă, uşoară, convenientă şi economică de a te hrăni. Odată ce te înveţi să prepari felurile de mâncare favorite vei observa cât de simplu şi rapid este. Pentru că această mâncare este mai densă în nutriente şi vitamine nu vei mai simţi nevoia să mănânci mult, primind astfel mai multă energie din ceea ce mănânci, mâncând mai puţin.  Chiar dacă nu vei putea mânca întotdeauna ceea ce trebuie, este important să încerci să îţi echilibrezi mesele şi măcar 50% din mâncarea pe care o consumi să fie crudă. Crede-mă diferenţa se simte şi ai nenumărate idei şi reţete la dispoziţie pentru a trăi mai sănătos.

Îţi las şi o reţetă la îndemână să faci o încercare.

Ciorbiţa naturistă supernutritivă şi gustoasă

Ingrediente : 1 morcov, 1 ţelină, 1 sfeclă mică, 2-3 fire ceapă verde, 1-2 fire usturoi verde, hrean râs, lobodă, leuştean, ştevie, tarhon, pătrunjel, mărar.

Preparare : legumele se rad fin (pe răzătoarea mică) şi se taie mărunt verdeţurile şi ceapa. Toate legumele şi verdeţurile se pun la macerat până a doua zi într-un litru de borş proaspăt. A doua zi se adaugă 1 litru de apă fiartă şi răcită, roşii decojite şi tăiate mărunt (sau suc de roşii), sare, piper, cimbru. Se serveşte rece sau încălzită la aprox. 40 ° . Opţional se poate adăuga smântână sau iaurt. Este delicioasă şi oferă corpului vitamine şi minerale naturale, uşor asimilabile.

Articol Scris de Cristina Dan

Reţeta via www.slabire-sanatate.ro