Recoltarea celulelor stem

Celulele stem au un rol esenţial în repararea organismului uman, principala lor caracteristică fiind aceea că se pot divide pentru a completa alte celule. Astfel, celulele stem pot fi utilizate pentru crearea de tesut şi pot înlocui virtual orice celulă a corpului.

Ce sunt celulele stem şi la ce ajută

Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Când o celula stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.)

Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici: sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi.

Aceste celule sunt de mai multe tipuri:

  • Celulele stem embrionare -pot da naştere oricărui tip de celulă/ţesut (totipotente) şi se pot obţine din ţesut embrionar. Utilizarea lor însă, este limitată din considerente etice.
  • Celule stem din cordonul ombilical – sunt celule multipotente care se pot diferentia intr-un numar limitat de celule specializate si pot fi conservate dupa nasterea fatului pentru un timp nedeterminat.
  • Celulele stem din ţesuturile adulte -au o capacitate de diferenţiere mai limitată (pluripotente, multipotente) şi pot da naştere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin.

Intr-un mediu de creştere optim, celulele stem din măduva osoasă şi cele din sângele cordonului ombilical au o capacitate de diferenţiere mult mai mare decât cele provenite din alte ţesuturi.

Celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul unor transplanturi maximizând şansele vindecării atât a copilului cât şi a altor membri din familie. În cazul unor astfel de transplanturi efectul “grefa contra gazdă” este redus la fel ca şi riscul de transmitere a bolilor infecţioase.

Prin utilizarea celulei stem se pot face două modalităţi de transplant:

  1. Alogenic– acesta se referă la faptul că  pacientii primesc transplant cu celule stem recoltate de la un donator compatibil, înrudit sau neînrudit cu el
  2. Autolog – pacientii primesc transplant cu propriile celule stem

La aceasta ora celulele Stem sunt folosite in practica medicala in 3 tipuri de tratamente:

1. TERAPII STANDARD – In cazul acestora, transplantul celulelor Stem este o terapie STANDARD folosită deja în întreaga lume, pentru tratarea a 70 de boli, cum ar fi: leucemiile acute, leucemiile cronice, pre+leucemia, limfoame, anomalii moştenite ale grobulei roşii, diverse tipuri de cancer al măduvei osoase, boli congenitale ce afectează sistemul imunitar şi alte organe, boli cronice metabolice, anemii, anomalii plachetare moştenite etc.

2. TERAPII IN STUDII CLINICE – Pentru aceste terapii, transplantul celulelor Stem s-a dovedit a fi benefic, dar inca nu a fost adoptat ca si terapie standard. Este vorba despre anumite boli autoimune (Diabet tip I, Lupus), boli ale sistemului nervos central (scleroza multipla), tumori canceroase (cancer de san) etc.

3. TRATAMENTE EXPERIMENTALE – Celulele Stem sunt folosite in terapii experimentale, pentru tratarea a numeroase tipuri de boli precum bolile autoimune, in terapia genica (boli metabolice, boala Parkinson), in terapia reparatorie neuronala, boli ale sistemului nervos central (Scleroza amiotrofică laterala, Boala Alzheimer, Boala Huntington), in terapia renegerativa organica (la nivelul rinichiului şi a ficatului) si in tratarea unor leziuni traumatice (leziuni ale măduvei spinării, recuperare în urma unui accident vascular cerebral)

Recoltarea celulelor stem

De obicei, celulele stem sunt recoltate din sângele ombilical la scurt timp după naştere. Sangele ombilical se gaseste in placenta şi in cordonul ombilical. După scoaterea copilului şi încredinţarea acestuia unei asistente medicale, înainte sau după scoaterea placentei, se puncţionează cordonul ombilical şi se colectează sângele aflat în cordon şi în placenta. Sângele astfel recoltat se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării  pentru stocare. Dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obtinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face in criotancuri la -190 grade Celsius in vapori de azot lichid.

Colectarea sângelui este o procedură simplă şi scurtă( durează între 30 de secunde şi 3 minute) care ofera deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului. De asemenea sângele ombilical poate fi colectat atât la naşterea fiziologică cât şi la cea prin cezariană.

Atunci când stocaţi celule stem ombilicale într-o bancă, vă asiguraţi atât posibilitatea copilului cât şi a rudelor (fraţii, surorile copilului, sau chiar părinţii) de a le folosi dacă este necesar.

“Celulele stem au un rol extrem de important în medicina de azi deoarece ne ajută să vindecam o mare varietate de boli datorită proprietăţilor lor de regenarare a ţestului. De aceea, recoltarea celulelor stem imediat după naşterea copilului se poate dovedi extrem de utilă mai tarziu, chiar în salvarea unei vieţi. Acest tip de intervenţie este de preferat recoltării de celule stem adulte sau embrionare deoarece este non-invazivă, iar celulele din sangele ombilical au putere de replicare mult mai mare.”, a explicat dr Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii, din cadrul clinicii Fertilia (www.fertilia.ro).