Recomandarea muzicală: albumul Meteora, Linkin Park

Linkin Park este o trupă de rock alternativ şi nu-metal înfiinţătă în anul 1996 de către Mike Shinoda, Rob Bourdon şi Brad Delson, fiind una dintre cele mai de succes trupe ale anilor 2000 cu 11 albume lansate şi peste 50 de milioane de discuri vândute.

Pe 6 iunie la Romexpo şi românii vor avea ocazia să îi asculte, aceştia concertând pentru prima dată în România. Concertul de la Bucureşti face parte din turneul de promovare al albumului „Living things” care va fi lansat în iunie 2012. În setlist-ul evenimentului de la Bucureşti, vor fi prezente atât piese de pe noul album, cât şi piese, de legendă, de pe albume precum Hybrid Theory, Minutes to Midnight, Reanimation, A Thousand suns sau Meteora, unul dintre cele mai de succes albume semnate Linkin Park.

Meteora este al doilea album de studio lansat în martie 2003 sub semnătura Warner Bros. Records fiind considerat cel mai de succes album din istoria topului Modern Rock Tracks, o diagramă specializată pentru posturile de radio de rock alternativ. Albumul s-a vândut în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume şi în 2007 a fost clasat pe locul 36 în Billboard Hot 200 de Albume ale Deceniului.

Albumul cuprinde 13 piese, numele acestui album fiind ales în momentul în care, în timpul unui tuneu în Europa, în 2002, Mike Shinoda a găsit o revistă care prezenta diferite destinații turistice din Grecia. Pe copertă apărea complexul de mănăstiri “Meteora” din Grecia, un adevărat impuls pentru imaginaţia celor șase.

Băieţii au considerat că numele se potriveşte albumului datorită unicităţii şi a complexităţii care se identifică atât în peisajul grecesc, cât şi în stările pieselor.

„Este pe cât de epic, pe atât de frumos și se potrivește perfect cu mesajul pe care am vrut noi să-l transmitem prin acest nou album” spune Shinoda. „Cei care vizitează Meteora o fac pentru a se desprinde de stresul cotidian, pentru a fi singuri atunci când simt că trebuie să ia o pauză și nu în ultimul rând pentru a se regăsi pe ei inșiși. Și de fapt, acesta este cea mai importantă temă pe care o abordeaza albumul și anume regăsirea de sine. Fiecare piesă scoate la iveală sentimentele și emoțiile ascunse, adânc, în suflet, în momentul în care fiecare dintre noi încearcă să se regăsească pe sine” completează Joe Hahn.

Fiecare piesă de pe acest album are o poveste, albumul având o încărcătură emoţională puternică. În comparaţie cu primul album, Hyrbid Theory, unde mesajul pieselor transmitea frustrare, furie, frica şi confuzie, Meteora reflectă viețile membrilor Linkin Park, care au luat o întorsătură tumultoasă din momentul în care a fost lansat albumul lor de debut. Cu aceeaşi faţă întunecată a lucrurilor dar la origine optimistă, albumul a prins viaţă dintr-o varitate de stiluri şi sound-uri, reflectând o maturizare a legăturii dintre membri trupei.

Somewhere I Belong este piesa la care s-a muncit cel mai mult, Chester Bennington şi Mike Shinoda fiind nevoiţi să scrie în jur de 40 de refrene pentru a fi ales cel potrivit. Versurile piesei descriu teamă și confuzie, dar refrenul aduce acel prim pas către găsirea unui antidot pentru aceste sentimente, unei căi de evadare din acele Stara iniţiale.

Varianta finală a piesei a fost mulţumitoare având la bază o legătură puternică între sample-uri triste și sunete dure de chitară. Numb este cea mai de succes piesă de pe acest album, iar Session a fost nominalizată în anul 2004 la Grammy pentru Best Rock Instrumental Performance.

Din punct de vedere instrumental, în Breaking The Habit și Faint apare pianul, iar în Easier To Run toate acestea se îmbină cu efecte electronice.

În Nobody’s Listening apare un flaut tradițional japonez denumit shakuhakhi care accentuează influențele hip-hop ale acestei piese. Linkin Park abordează un stil muzical original, aranjamentele muzicale ale diferitelor instrumente  îmbinate cu modul în care cei doi vocalişti, Chester şi Mike se completează reciproc și fac din proiectul Meteora, unul de succes.

Sandra Clipea