Relaţiile deschise şi prejudecata

Astăzi se vorbește mult despre relațiile dintre oameni, despre ură, iubire şi infidelitate. Secolul XXI a revoluționat definiția clasică a iubirii adevărate, permițând ca societatea să accepte o imagine ușor degradantă a ceea ce însemna în trecut o relație în doi.

Există oare beneficii într-o relație deschisă? Atât de deschisă încât să adopte și alți parteneri?

Surprinzător, există o varietate mare de relații deschise care diferă de la cuplu la cuplu. O relație deschisă poate funcționa pentru unele persoane, însă, majoritatea oamenilor sunt construiți pentru a avea sentimente puternice când vine vorba despre sufletul pereche și, de cele mai multe ori, gelozia apare chiar și în situații banale.

Într-o relație deschisă însă gelozia devine un cuvânt necunoscut, iar libertatea este din ce în ce mai mare. Astăzi se crede că o astfel de relație poate regla și chiar îmbunătăți viața partenerilor.

Mulți cred că relația deschisă este o cale de a evita “infidelitatea”, acceptând-o. Mai concret, ești nevoit să îi acorzi deplină libertate partenereului tău și să îi accepți dorința de a se întâlni și cu altcineva. Este adevărat că pentru o relație sănătoasă este nevoie de o încredere oarbă între parteneri, dar o libertate prea mare aduce oare cu sine onestitatea și sinceritatea atât de mult râvnite?!

Mulți cercetători au început să exploreze acest nou domeniu al non-monogamiei consensuale (cunoscută și sub numele de “relație deschisă”, “poliamorie” sau “swinging”), unde partenerilor le sunt permise întâlnirile amoroase cu persoane din afara cuplului.

În ciuda unui număr estimativ de 4,3 – 10,5% al relațiilor non-monogame, o serie de studii arată că oamenii au încă o imagine negativă despre acest tip de relatii și despre cei care sunt implicați în așa ceva.

De pildă, într-una din cercetări, subiecților le era prezentat un anumit cuplu, Sarah și Dan. Relația celor doi a fost descrisă unora dintre subiecți ca fiind normală și fericită, iar celorlalți li s-a spus că Sarah și Dan au o relație deschisă. În ciuda faptului că cele două tipuri de cuplu au fost prezentate ca având parteneri fericiți și mulțumiți de relațiile lor, participanții au avut o percepție negativă asupra cuplului non-monogam.

Așa cum era de așteptat, toți au crezut că într-o relație deschisă nu poate să fie vorba despre o implicare totală sau de loialitate, în adevăratul sens al cuvântului. În ciuda faptului că există sentimente de dragoste față de celălalt, cei care se implică în astfel de situații sunt genul de oameni cărora le este teamă să rămână alături de o singură persoană toată viața și își doresc să experimenteze cât mai mult și să aibă mereu un partener de rezervă în caz de nevoie, fără să fie nevoit să se ascundă.

Cu siguranță este vorba și de un stigmat împotriva relațiilor deschise. Este oare această percepție corectă? Sunt cuplurile din relațiile deschise expuse mai mult riscurilor sexuale și mai puțin sigure? Pentru cercetarea ulterioară, a fost stabilită o echipă pentru a examina dacă au fost adevărate stigmatele pe care oamenii le au cu privire la relațiile non-monogame.

Un studiu online a arătat că oamenii necredincioși relațiilor monogame sunt expuși într-o mai mare măsură riscurilor sexuale decât cei care practică non-monogamia consensuală. Aceștia din urmă sunt atenți când vine vorba de a se proteja și folosesc mai des prezervative decât indivizii dintr-o relație normală.

Ba mai mult, vorbesc despre controalele de rutină cu ceilalți parteneri. Spre deosebire de obișnuințele unui individ care înșeală, se întâmplă rar ca cei care au o relație non-monogamă să fie sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor în timpul acestor întâlniri din afara cuplului.

Pe scurt, acest studiu schimbă concepțiile greșite despre relațiile deschise. Relațiile pot supraviețui sănătos, sub diferite forme și în siguranță, importantă fiind conviețuirea dintre cei doi… sau, mai bine zis, dintre ceilalți.

 Tu ai putea să ai o asemenea relaţie?

Isabelle Perianu

Surse foto:

datingguide.com

303magazine.com