Roluri definitorii într-o echipă

Succesul oricărei echipe de proiect constă în distribuirea rolurilor, de la sponsorul echipei până  la lider.

Înţelegerea reciprocă în cadrul echipei de proiect este esenţială pentru a începe proiectul cu dreptul, precum şi organizarea sarcinilor, care presupune includerea actorilor-cheie în conducerea generală a echipei.

Atribuirea rolurilor de sponsor al echipei sau lider de echipă, oficialilor de rang înalt dintr-o companie, este un lucru benefic pentru organizare. Pentru a facilita o schimbare în cadrul unei companii, echipele de proiect pot beneficia de ajutorul unui agent de schimbare în timpul întâlnirilor.

Numirea sponsorului pentru planul de schimbare

Sponsorul proiectului trebuie să fie  o persoană care are autoritatea ierarhică de a oferi resurse echipei de proiect, în cazul în care apar dificultăţi în timpul sesiunilor de lucru ale echipei. Sponsorul are rolul de a legitima proiectul şi echipa, şi de a asigura alegerea persoanelor potrivite în cadrul proiectului.

Sponsorul va furniza resurse critice şi se va asigura că membrii echipei au timpul necesar pentru a finaliza proiectul. Sponsorii  sunt numiţi din interiorul structurilor de conducere din cadrul companiei. Această persoană ar trebui să fie mai mult autoritate decât un angajat entry-level şi ar trebui să aibă capacitatea de a oferi resurse suplimentare pentru echipă, atunci când este necesar.

Liderii de proiect aduc o contribuţie activă în cadrul echipei

Liderul de proiect lucrează alături de sponsor însă este mult mai apropiat de echipă. El se implică în activităţile zilnice ale echipei şi participă la toate întâlnirile. Acesta se asigură ca sponsorul să primească toate informaţiile privind activitatea echipei, asigură organizarea şi distribuirea sarcinilor de lucru.

Liderul de proiect ar trebui să fie un angajat căruia acest nou proiect îi va aduce mari schimbări la locul de muncă.

Agentul de schimbare este un mediator la întâlnirile echipei. Acesta fie participă sau nu la luarea deciziile din timpul sedinţelor. El are un rol de mediator pasiv, nu oferă neapărat soluţii ci metode prin care echipă să ajungă la aceste soluţii.

Cristina Mîrzoi

Sursa articolului: suite101.com

Sursa foto: