Roxana Iliescu: "Accept cu bucurie schimbările"

 Chiar dacă reușește aproape tot ce își propune, bucuria de viață și dragostea de oameni o ajută să atingă înălțimile. Până acum a rezistat la orice fel de încercare, mai puțin în fața invaziei ideilor, pentru că a înțeles că progresul său depinde în mod direct de entuziasmul și experiența pe care o acumulează zi de zi, în diferite direcții, ca femeie, mamă, prietenă. Iată de ce sintagma „Totul se poate schimba dacă spui mai des MULȚUMESC și mai rar DE CE EU” este crezul ei, iar blogul personal reprezintă platforma unde scrie așa cum îi dictează conștiința și inima.

Roxana Iliescu a cochetat de la vârsta de 14 ani cu meseria de jurnalist, a fost îndrăgostită la prima vedere de aparatul de fotografiat, a experimentat postura de actriță, a adăugat un master în PR și Publicitate, a fost MC, Femeie pe Mătăsari, muză, însă interviurile cu ea au întotdeauna parte de noutăți.

In Stilul Meu: Am citit  pe site-ul tău că te ghidezi după motto-ul ”Totul se poate schimba dacă spui mai des MULȚUMESC și mai rar DE CE”. Ne poți detalia ce înseamnă asta pentru tine?

Roxana Iliescu: Wow! Să înțeleg că ai fost printre primii cititori ai site-ului, chiar în varianta lui neoficială. Între timp, mă bucur că l-am lansat și e disponibil pentru toți cei care vor să mă cunoască și altfel decât de la televizor.

Cât despre slogan, într-adevăr, cred că totul se poate schimba, dacă spui mai des MULȚUMESC și mai rar DE CE EU? Sau, mai bine zis, de ce mi se întâmplă tocmai mie? Pierdem prea mult timp căindu-ne, în loc să realizam că tot ceea ce ni se întâmplă nu este decât o reacție a ceea ce facem și modul splendid al universului de a ne dărui exact experiențele de care avem nevoie ca să evoluăm. Dar adevărul doare și e nevoie de multă muncă cu tine însuți ca să nu te mai ascunzi după deget și să începi să te vezi așa cum esti.

ISM: Dacă ar fi să alegi trei lucruri care îți definesc felul de a fi, care ar fi acelea?

R.I: Entuziasm, exuberanță și…haos (creativ, dar tot haos e, deși lucrez intens la ordonarea lui).

ISM: Ești cu siguranță o femeie frumoasă, inteligentă, echilibrată. Mintea, spiritul și trupul au însă propriul secret de întreținere. Cum îți menții frumusețea fizică și interioară? Faci yoga, mergi la Spa?

R.I: Dacă nu ai grijă de toate trei în același timp înseamnă că ceva e în neregulă și nu vei putea să-ți menții echilibrul mult timp. În ceea ce mă privește, cred că acum  am forma cea mai bună de când mă știu.

Am căzut pe spate când, zilele trecute, „Profa” (Luminița Nicolescu, antrenoare de fitness la Fit and Famous), de altfel recunoscută pentru exigența ei, m-a luat de-o parte și mi-a zis – „Roxi, sunt mulțumită de tine. Arăți perfect!”.  Eu fac de 2 ani și jumătate aerobic cu ea, dar nu auzisem asta niciodată. Și asta pentru că în sfârșit am înțeles să mă ocup de mine integral, deplin.

Mă duc la Yoga (la Centrul Brahma Kumaris), la terapie și la sport. Exact ce spuneai – suflet, minte, trup. Parcă am renăscut. Mă întreb ce am făcut până acum! Dar și la asta am răspuns, am adunat experiențele (de tot felul) care m-au adus aici!

ISM: Ai declarat că nu ai avut o copilărie tocmai ușoară, iar în prezent îți crești aproape singură cele două fetițe. De unde vin puterea, curajul și optimismul de a depăși situațiile dificile din viața ta?

R.I: Exact din motto-ul cu care am deschis blogosite-ul www.roxanailiescu.ro, cel de care am vorbit mai sus. Am reluat întâmplările vieții mele (tumultoase de altfel) și, în loc să-mi mai plâng de milă, am mulțumit Cerului că mi le-a dat. Acum sunt suficient de puternică să mulțumesc și personajelor care aparent mi-au făcut rău, dar în esență, uite ce om frumos am devenit! Și modest, ceva de speriat!

ISM: A fost ceva din adolescența ta care a prevestit ce aveai să ajungi? Când ți-ai dat seama că televiziunea este calea pe care trebuie să o urmezi și nu profesiile de jurnalist, fotograf, actor, cu care ai cochetat de-a lungul timpului?

R.I: După copilăria ascunsă sub fusta mamei, am început să dau semne de protagonism prin tabere. Trăiam plenar toate dansurile, scenetele de teatru, tot ce-mi pica în cale. Unde era o scenă, eu eram „piua întâi” (ce expresie ciudată mai foloseam și noi, habar n-am care îi e etimologia). A urmat liceul, unde eram pion de bază în Cercul de Teatru al școlii și imediat întâlnirea cu George Mihaiță. Și de aici, toate planurile mele s-au schimbat către ziaristică.

Mi se părea fabulos că eu, o puștoaică de 14 ani, ajung să-i iau interviu lui Gheorghe Dinică și, culmea, să-mi și răspundă cu toată seriozitatea! Asta se datora, evident, ușii deschise de Mihaiță, dar și pasiunii cu care-mi făceam „temele” de documentare înainte. Uite, cam cum ai făcut tu acum. Nu m-ai întrebat ce culori îmi plac și ce-am făcut astă vară. Ai pus întrebări din viața mea, nu a altuia și asta e întotdeauna flatant pentru oricine.

Nu, nu știam că o să ajung în televiziune, a decurs firesc din evoluția mea. Dar a fost dragoste la prima vedere, pentru că pentru prima dată „ardeam” timpii „pierduți” la tipar. Aflam o știre, o dădeam azi, nu peste două săptămâni!

ISM: N-ai fost niciodată la o altă televiziune, nu? Ești foarte fidelă B1 TV…

 R.I: Să știi, sunt fidelă în general… Accept cu bucurie schimbările, dar nu le caut doar de dragul lor. Și mai cred că te poți reinventa oriunde. La aceeași televiziune, în același cuplu, nu trebuie neapărat să dărâmi ca să construiești. Dacă bazele sunt solide, poți să te adaptezi noilor cerințe. Iar emisiunea mea, Monden B1, a trăit nenumărate schimbări și va mai trăi, până când își găsește locul cel mai bun în contextul noii poziționări a postului.

Mă bucur enorm să văd cum a crescut în ultimul timp și chiar dacă o televiziune de știri nu este locul ideal pentru o emisiune de monden sau lifestyle, ma resetez după frecvența lui. Vezi, în definitiv e ca și cum aș lucra la un nou post, nu?

ISM: Puțini știu că ai terminat un master în PR și Publicitate. Ai apucat să experimentezi meseria de specialist în Relații Publice?

R.I: Am făcut PR după ureche, cu mult timp înainte să fac Master-ul. Am vrut să fac lucrurile ca la carte. Doar că acum toată lumea face PR, mai mult sau mai puțin documentat și am preferat să mă retrag până trece moda. Până atunci am descoperit o modalitate ideală de a-mi pune în valoare talentele actoricești și de comunicare, fiind MC al diverselor evenimente. Îmi place la maximum această postură!

ISM: Care au fost cele mai importante schimbări din viața ta?

R.I: Schimbări se petrec mereu, iar în ultimii doi ani aproape zilnic. Și aici mă refer la schimbările din interiorul meu, acestea sunt cele care contează. Dacă mă uit în spate, am tot făcut schimbări. Când m-am mutat în Italia, când, spre stupoarea tuturor, m-am întors, când am ales să țin o sarcină deși eram conștientă că voi fi unicul părinte, când am trecut din presa scrisă la televiziune, când mi-am cumpărat primul meu apartament, când am luat taurul de coarne și am decis că POT orice, deci și să învăț să merg pe bicicletă la 36 de ani, și să învăț să-mi administrez singură blogosite-ul…Doar că la vremea respectivă nu mi s-au părut schimbări, au decurs normal, am primit oferte din partea vieții și am ales.

Cea mai importantă insa, cum îți spuneam, a fost când Cristina Trepcea, dupa ce i-am făcut capul calendar cum vreau să îi aduc eu la terapie toți oamenii dragi din jurul meu, ce mi se părea că au grave probleme și cu ele îmi fac mie viața grea, mi-a spus zâmbind „Draga mea, tu dacă te uiți în oglindă și vezi că ai o pată pe rochie, ștergi oglinda?!”. Și brusc, ca la cinema, mi-am văzut viața dintr-o cu totul altă perspectivă, confirmată și nuanțată apoi la yoga, dar totul a pornit din acel moment.

ISM: Îți mai amintești perioada când ai fost însărcinată? Cum ai descrie-o? 

R.I: Îmi amintesc ambele perioade, complet diferite și le-aș descrie ca fiind emoționante, șocante, cu accente traumatizant-paranoice (mă duceam zilnic să văd dacă le bate inima, asta până să le simt mișcând), incomparabile cu nimic altceva din această existență.

ISM: Ce înseamnă a fi o mamă bună și a da o educație de valoare în societatea modernă de astăzi?                                                            

R.I: Mă chinui să aflu și eu de 8 ani și jumătate. Între timp, am renunțat și le dau doar valorile în care eu cred, le expun argumentele mele și apoi ele aleg. Sunt însă elemente nenegociabile, unde îmi exercit puterea de veto – fără telefon mobil, calculator, pe cât posibil fără dulciuri industriale, făină albă și prăjeli. La nivel de educație, vorbim mult, în mașină, oriunde, și disecăm fiecare situație în parte. E fascinant să vezi și punctul lor de vedere.

ISM: Te-ai gândit deja la ce ți-ai dori să devină fetițele tale când vor fi mari? Sau nu vrei să le influențezi alegerile?

R.I: Mi-aș dori mult să ajungă OAMENI! Și să-și aleagă, ca și mine, meseria pe care să o poată face din plăcere, fără să obosească vreodată. Doar așa munca nu va fi niciodată o corvoadă!

ISM: Având în vedere că ești mămică, mai ai timp de răsfățul personal sau pentru hobby-uri?    

R.I:În ultimul timp mi le impun în program. Tot Cristina Trepcea mi-a spus că pentru a fi o mamă bună întâi trebuie să fiu o femeie fericită. Și să știi că ele înțeleg. Le spun că acum mami merge la gimnastică, la masaj facial sau mai știu eu unde, dar apoi mă întorc și au dedicat timp nelimitat, cu mine fiind relaxată! Mai nou, Teresa vine cu mine la orele de gimnastică și e foarte mândră că e egală…fetelor de acolo de la clubul Fit and Famous. A fost și în cantonament cu noi, cu 3 antrenamente pe zi!

ISM: In afara de copii, care este cea mai mare realizare din viata ta?

R.I:  Self realisation. Nu știu cum ar suna în română. Realizarea sinelui. Abia acum îmi încep adevărata viață. Până acum a fost încălzirea!

ISM: Regreți ceva ce nu ai făcut sau îți este dor de ceva/cineva în mod special?

 R.I: Dacă nu am făcut ceva, înseamnă că nu era încă timpul să o fac. Niciodată nu e prea târziu.

Uite, pot să-ți spun ce s-a schimbat cel mai mult la mine în ultimul timp – am devenit mult mai relaxată. Nu mai am îndârjirea de altădată. Tot Profa m-a învățat să nu mai pun la suflet orice prostie. Dacă ceva nu iese, chiar dacă îmi doream mult să iasă, mă relaxez și „let go”…Înseamnă că nu a fost să fie. Și mulțumesc pentru semnul primit.

Da, imi este dor de bunica mea…mult de tot…știu că yoga cere detașare și că spiritul ei ar trebui eliberat de dorul meu, dar sunt doar un om, iar ea a fost îngerul copilăriei mele.

ISM: Ești o persoană superstițioasă? Ai avut vreodată vise premonitive?

 R.I: Să definim superstițiile. Nu cred în pisici negre, dar cred în Feng Shui, Kabbala și legile universului. Da, de multe ori.

Dar nu vise. Pur și simplu mă uit la un om și simt ce va face. Poate e un simplu schimb de energie. Nu știu încă, nu am devenit specialistă, dar știu că am o sensibilitate specială în a…simți oamenii. Poate și datorită acestui lucru am reușit să iau super interviuri la viața mea cu oameni care nu-și deschid sufletul oricui.  Remarcă te rog modestia în creștere…

ISM: Cititoarele noastre își doresc să afle cum decurge o zi obișnuită din viața ta?

R.I: Haha…nu există așa ceva. Fiecare e diferită și se construiește pe parcurs. Chiar dintr-un moment în altul. Crezi că acum 3 zile știam că-mi voi petrece ore întregi cu interviul tău? Mș adaptez la tot ce vine si fac slalom printre toate proiectele. Mă ajută telefonul și mai nou, tableta mea violet. Poți să crezi că blonda a devenit mini tehnicus? Singura constantă e dusul copiilor la școli și, aproape zilnic, merg la sală. Și neapărat cele 3-5 mese!

ISM: Știm că te implici în multe proiecte extra-profesionale. Care sunt cele mai recente? 

R.I: Proiectul „Femeia Contează” și alte proiecte sociale derulate de Asociația Colfasa. Iar în rest, dau mâini de ajutor pe unde pot și unde simt că rezonez cu cauza.

ISM: Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos? Ești adepta vreunei diete sau preferi să faci sport?

R.I: De când nu mai țin nicio dietă am reușit să-mi mențin greutatea constantă. Cred într-un stil de viață ce conține sport, yoga (sau rugăciuni sau orice altă formă de „gimnastică” spirituală), o mâncare care să te hrănească, nu să te îmbuibe. O dată ce vezi ce bine te simți cu hrana majoritar vie, nu-ți mai vine să revii la gogoși și jumări, decât accidental!

Vrei să-ți spun ultima mea bucurie, chiar din seara asta? Asta și apropos de program. Eram pregătită la orele 20 să intru în casă și să-ți trimit ție fotografiile pentru interviu. Mă sună o prietenă care-mi povestise de multe ori de casa ei din Mogoșoaia și-mi dă ultimatuum că dacă nu vin azi să culeg caise, vor cădea mai toate pe jos. Într-o secundă am schimbat planul, am dat adunarea cu cele 3 generații (fetele mele și mama) și am plecat la recoltă. Ne-am întors cu două lădițe de caise, mere, pere, coacăze și (absolut senzaționale) agrișe.

A fost una dintre serile cele mai plăcute ale acestei veri, am mâncat fructe direct din pomii tăiați artistic și din arbuști, am descoperit în tatăl prietenei mele un mare pasionat în ale cultivatului și am aflat atâtea lucruri noi încât îmi vine să fac pe blogosite o nouă rubrică despre asta! Crezi că după fructele astea cu gust incredibil aș mai putea mânca E-uri și prăjeli?

ISM: Am aflat că ai urmat cursuri de gătit în timpul unei vacanțe în Italia. Ce fel de mâncare îți iese cel mai bine? Stai mult în bucătărie?

R.I:Îmi place la nebunie să experimentez în bucătărie. Îmi ies, evident, cel mai bine rețetele italienești, dar acum mă specializez în vegan.

Tocmai am căutat pe net rețete cu agrișe și am găsit un suc senzațional cu agrișe, mentă și ghimbir, toate la blender și apă după gust. Tot așa îmi fac și ayran, rețetă proprie, cu iaurt de capră, mentă, ghimbir și usturoi (românesc, mic și puțin mirositor). Seara, după o zi călduroasă, este de mare efect Vezi ca mi-am up datat si vocabularul, da?

ISM: Ce nu ai face niciodată?

R.I:Cred că sporturi inutil de extreme, dar nu prea mai spun niciodată niciodată. În fiecare zi mă schimb și habar n-am ce o să-mi pună destinul în față mâine.

Cine știe ce preferințe va avea Roxana Iliescu de mâine? Știu că îmi propun să nu mai judec vreodată pe nimeni. Asta pentru că orice am spus în viața că, „vai, eu asta nu aș fi făcut sub nici o formă”, mi s-a întors invariabil și a trebuit să accept că, ba da, în anumite circumstanțe aș face și eu exact același lucru. Sau aș fi tentată să o fac.

ISM: Unde îți place să îți petreci vacanțele, în țară sau în străinătate? Ce ne recomanzi din călătoriile tale?

R.I: Ambele. Sunt Geamănă și una din noi preferă să exploreze lumea întreagă, în timp ce cea de-a doua freamătă la gândul descoperirii unor locuri superbe în Patria Mamă. O ascult cănd pe una, când pe cealaltă, dar până când crește Vanessa, alegerile se limitează la câteva ore de zbor – Antalya, Italia (Sardinia, ideală pentru copii).

Pentru România, am început pe blogosite-ul meu o secțiune, Made în România, unde voi posta cele mai frumoase locuri pe care le descopăr. Chiar vara asta am fost în două locuri superbe pe litoral, unde efectiv omul a sfințit locul – Complexul Cireșica din Olimp (o oază verde cu păuni, program artistic în fiecare seară și mâncare de vis) și Perla Venusului, un complex ca în taberele mele de altădată, unde am stat doar două ore, dar promit să revin până la sfârșitul sezonului. Și în weekend-ul acesta voi merge la ceea ce se anunță a fi cel mai frumos resort de pe litoralul nostru, Vox Maris. Promit să revin cu amănunte pe www.roxanailiescu.ro.

ISM: Ce ai face dacă ai ști că mâine este ultima zi din viață? Ai vreo dorință neîmplinită?

R.I: Aș avea grijă de sufletul meu. Adică aș medita. Până la urma, conștiința curată e singura ce poate fi de folos…dincolo. Am dorințe puse pe stand by și tocmai le iau la rând și le realizez, una câte una!

Pentru ISM, Cristiana Bobaru

Sursa foto:www.roxanailiescu.ro