Să zbori cu balonul, ca în romane?! De ce nu?

Când ne gândim la zborul cu balonul, ne vin în minte scene romantice, demne de cele mai siropoase filme, sau dimpotrivă, pasaje aventuroase din romanele lui Jules Verne. Lăsând deoparte romantismul, senzaţiile pe care ţi le dă acest tip de zbor, îţi taie respiraţia, iar sentimentul propriei tale aventuri este de neprețuit.

Dacă nu ați încercat niciodată, dar aveți de gând, vă vom spune câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți.

Balonul este format din trei părţi: anvelopa, nacela şi arzătorul. Anvelopa este făcută dintr-un material special, ce rezistă la temperaturi de peste 2 000ºC, dar şi la rupere.

Nacela este locul în care stau pasagerii. Aceasta se prinde de anvelopă prin intermediul unor cabluri. Arzătorul încălzeşte aerul interior, este orientat spre interiorul anvelopei şi poate elibera flăcări de până la șase metri.

Prima călătorie cu balonul a avut loc în 1783 în Franţa, deasupra Parisului la altitudinea de 100 metri, călătorie care a durat 20 de minute. În anii ’50-’60, au apărut baloanele cu aer moderne. În România, primul balon a fost înmatriculat în 1998. Pe 4 mai 1961, s-a stabilit recordul pentru cea mai înaltă altitudine la care a zburat un balon cu aer vreodată şi anume 34 466 metri, deasupra Golfului Mexic.

Contrar aparenței, zborul cu balonul este cel mai sigur tip de zbor.

Balonul zboară în direcţia vântului şi nu se ştie niciodată unde va ateriza. Zborurile pot avea loc tot timpul anului, rămâne la alegerea fiecăruia să decidă care este perioada lui preferată.

De obicei, se zboară dimineaţa, devreme, la răsărit sau seara la apus, iar ora diferă în funcţie de anotimp.

Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră: femeile trebuie să îşi lase tocurile acasă, este de preferat să purtăm ghete sau bocanci, deoarece câmpul este ud şi dimineaţa şi seara, o şapcă pentru a ne proteja capul de căldura degajată de arzător.

Zborul durează 1-2 ore. Pe lângă zbor, pregătirea durează o oră, iar strângerea balonului tot atât. Ideale sunt zilele cu vânt uşor, vizibilitate bună, fără ploaie, dar şi zilele întunecate. Oricine poate zbura cu balonul, atât timp cât sunt îndeplinite următoarele condiţii: persoana trebuie să poată vedea peste nacelă, să poată sta în picioare o oră.

Într-u balon pot zbura patru personane. La sfârşitul călătoriei, participanţii sunt botezaţi cu şampanie şi li se dă o diplomă.

În România, sunt foarte puţine baloane, în jur de 10, faţă de situația vecinilor noştri din Ungaria, care deţin mai mult de 200. Un balon cu aer costă destul de mult şi cel care îl pilotează are nevoie şi de licenţă pentru pilotare.

Dacă vrei să zbori cu balonul în România, o poţi face pe aerodromul Clinceni, în zona Snagov, pădurea Scroviştea sau Poiana Braşov.

Aşadar dacă eşti o persoană romantică sau vrei doar să simţi cum pluteşti timp de o oră, pregăteşte-te să scoţi de la 100 de euro în sus de persoană. Poate părea scump la prima vedere, dar cu siguranţă va fi un moment memorabil pe care ţi-ai dori să-l retrăieşti. Sau, de ce nu, îţi va deschide apetitul pentru a-ţi începe propria afacere.

 Ana Darstaru