Cinci sfaturi pentru a fi un părinte eficient

Atunci când ai un copil, trebuie să ţii cont de faptul că este nevoie să-i construieşti o fundaţie solidă. Pe de altă parte, trebuie să te asiguri că primeşti sprijinul necesar pentru a putea face acest lucru. Situaţia ideală este  când îmbini ambele scopuri. Datoria fiecărui părinte este aceea de a oferi tot ce are mai bun în materie de educaţie şi disciplină copilului lui. De aceea, îţi vom prezenta şapte sfaturi pentru a fi un părinte eficient:

1. Oferă-i copilului tău sprijin fără a-l sufoca.

Pentru a-ţi ajuta copilul să-şi construiască stima de sine, este nevoie să-i oferi sprijinul total. Cea mai buna metodă este aceea de a nu te grăbi să îl scoţi din orice situaţie, fiindcă prin acest lucru nu vei face decât să îi „furi” oportunitatea de a se dezvolta singur şi de a-şi dezvolta stima de sine.

2. Momente de înţelepciune

Din când în când povesteşte-i copilului tău lucruri din trecutul tău, fie că e vorba despre copilărie sau despre o vârstă mai înaintată şi vorbeşte-i despre modul în care te-au făcut să te simţi acele circumstanţe. Este important ca părinţii să fie sinceri şi deschişi cu copilul lor, pentru a-l ajuta să  identifice sentimente similare.

3. Exemplul părintelui

Dat fiind faptul că acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele, trebuie ca părinţii să se comporte aşa cum şi-ar dori ei să se comporte copiii lor. Mâncatul sănătos, exerciţiile zilnice, un orar consistent de somn sunt nişte elemente importante atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău. Insuflă-i copilului tău numai lucrurile bune pe care le ştii şi le faci, pentru ca şi el să se comporte cum ţi-ai dori.

4. Nu exagera cu treaba

Unele mame consideră că ele trebuie să fie un fel de super-eroi şi să rezolve singure toate problemele. Învaţă că nu trebuie să faci tu totul şi fixează-le celor din jurul tău aşteptări rezonabile, ca să nu fie nimeni dezamăgit.

5. Întâlneşte-te şi cu alte mame

Mamele se pot simţi izolate şi singure uneori. Un sprijin ar putea fi în unele momente blogul, sau forumurile, care oferă suport emoţional, înlătură anxietatea sau le pun la curent cu informaţii noi. După ce ai oferit o zi întreagă sprijin copilului tău, asigură-te că îţi oferi şi ţie câteva clipe.

Anca Antofie

Sursă foto: www.ehow.com