Ştiaţi că laptele de capră este cel mai sănătos?

Laptele de capră conţine cantităţi importante de vitamine – B1, B2, C şi A – dar mai puţin colesterol decât laptele de vacă, fiind și mai bogat în calciu, fosfor, potasiu, magneziu, acid citric, cobalt. Este bine să fie băut în stare crudă, pentru valorificarea integrală a enzimelor pe care le conține.

Vechile legende ale antichităţii ne povestesc despre Capra Amalteea. Capra Amalteea a fost cea care l-a hrănit pe micul Jupiter, fiind răsplătită de către Zeus, care a  transformat-o dintr-o biată capră, într-o mare constelaţie.

Studiile atestă că acest animal, capra, ar fi primul ierbivor domesticit de către om. Vestigiile găsite pe teritoriul actualului Iran arată că ea este crescută pentru lapte, încă de acum 10.000 de ani.

De atunci sunt cunoscute şi proprietăţile sale medicinale, care au fost valorificate în Egipt şi în Grecia Antică. Se spune că egiptenii considerau laptele de capră sacru şi-l aduceau ofrandă zeilor, în timp ce aristocratele egiptene îl foloseau ca elixir al tinereţii şi frumuseţii.

Frumuseţea reginei Cleopatra era  faimoasă în lumea antică, dar se spune că regina Egiptului era atât de frumoasă tocmai datorită băilor pe care le făcea, în lapte de capră, cunoscut pentru calităţile antiinflamatorii ale tenului cu probleme, sensibil ori îmbătrînit.

Hipocrate, marele medic grec al Antichităţii, denumea în lucrările sale laptele de capră drept  „lichidul miraculos” şi „esenţa vindecatoare”, recomandându-l pentru bolile pulmonare grave, precum şi in cazul afecţiunile degenerative.

Pe teritoriul ţării noastre, creşterea caprelor şi consumul laptelului este o tradiţie care se pierde în negura timpurilor, încă din perioada dacilor. În reţetele vechi, se recomandă utilizarea brânzeturilor în cosmetică, iar brânza de capră era indicată pentru eliminarea pistruilor. Brânza se amestecă în ulei de floarea-soarelui şi se aplică imediat după baie.

În combinaţie cu mierea de albine, brânza de capră elimină vînătăile. În aplicaţiile externe sub formă de comprese, zerul din lapte de capră ajută la vindecarea eczemelor şi degerăturilor. Cura cu lapte de capră are efecte imediate: redă vioiciunea şi optimismul, o stare bună generală, o capacitate de a lupta cu bolile, inclusiv cu cancerul.

Ideal pentru oase

Specialiştii spun că laptele de capră previne, anemia şi demineralizarea osoasă.

De asemenea, înlătură slăbiciunea și redă vigoarea în corp, organismul căpătând o rezistență sporită în fața virozelor și a bolilor contagioase.

Cura de trei luni

Cura cu lapte de capră fiert durează între 14 şi 90  de zile, administrându-se zilnic câte două căni. Pentru copii, laptele de capră se diluează cu lapte de vacă. Pentru adulţii predispuşi la diaree sau cei cu ficat sensibil, în prima săptămână, laptele de capră trebuie amestecat cu lapte de vacă. Gustul specific, care nu este neapărat plăcut, poate fi îmbunătăţit cu miere de albine.

Laptele de capră, spre deosebire de cel de vacă, conţine un acid organic puternic, care  ajută în stoparea evoluţiei cancerului aflat în stadii incipiente. Pentru procesul de tratare a bolnavilor de cancer, laptele de capră poate să fie administrat, în cantitate de 1 litru, în fiecare zi, pe durata a trei zile, apoi câteva zile de pauză.

Svetlana Sauciuc

Surse foto:

infopagina.ro