Depășește emoțile negative!

îÎn câte moduri am putea să definim emoțiile? O facem ca distincţie între emoţii şi sentimente, spunând că sentimentele reprezintă răspunsul la emoţie, în timp ce aceasta din urmă include situaţia, interpretarea, percepţia şi răspunsul la o anumită experienţă.

Emoţiile reprezintă sistemul de avertizare al oamenilor în privinţa a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Acestea ne controlează gândirea, comportamentul şi acţiunile.

A-ţi gestiona emoţiile nu înseamnă a le ignora. Înseamnă, în primul rând, să le recunoşti şi să acţionezi asupra lor, atunci când crezi că este momentul, nu la întâmplare şi într-un mod incontrolabil.

Cunoaște-ți emoțiile. Sunt mii de feluri în care poţi să simţi, dar oamenii de ştiinţă au clasificat emoţiile oamenilor în câteva de bază, pe care toată lumea le poate recunoaşte: bucurie, acceptare, frică, uimire, tristeţe, dezgust, anticipare şi furie.

Apoi, trebuie să realizezi faptul că emoţiile nu apar de nicăieri. Recunoscându-ţi emoţiile la un nivel conştient, vei fi în stare să le controlezi mai bine. Este bine să observi o emoţie din momentul în care se materializează, mai degrabă decât să o laşi să crească şi să se intensifice.

Ultimul lucru pe care îl vrei este să îţi ignori sau să îţi reprimi sentimentele, deoarece atunci când faci asta, ele tind să se amplifice şi vor izbucni mai târziu. Dacă ai cum, ţine un jurnal în care să îţi notezi, pe parcursul zilei, cum te simţi.

Încearcă să-ţi dai seama la ce te gândeai, în momentul în care a apărut emoţia respectivă. Fără să fii conştient, s-ar putea ca acel lucru să fi fost, tot timpul, în mintea ta. Dacă ţi-ai dat seama care a fost gândul care ţi-a trezit o emoție negativă, notează undeva. Acum, pune-ţi următoarea întrebare: din ce punct de vedere aş putea să privesc această situaţie, astfel încât să disting problema, într-un mod mai raţional, dar şi mai echilibrat decât am făcut-o până acum?

Apoi, cântăreşte-ţi opţiunile. După ce realizezi care este emoţia cu care te confrunţi, gândeşte-te la cel puţin două moduri în care poţi reacţiona. Emoţiile te vor controla atunci când presupui că există o singură modalitate de a reacţiona, dar ai întodeauna de ales.

Oricare ar fi emoţia, ai tot timpul, cel puțin două alternative şi poţi să găsești probabil mai multe: să nu faci nimic sau să faci tocmai opusul a ceea ce ai face, în mod normal. Atunci când decizi care va fi reacţia ta, asigură-te că este o alegere conştientă, nu o reacţie la o alta. De exemplu, atunci când cineva te jigneşte şi tu nu faci nimic, este decizia ta, sau doar ţi-e frică de o posibilă confruntare?

Trebuie să iei în considerare două motive atunci când faci o alegere. Primul este reprezentat de principii. Pune-ţi următoarele întrebări: cine vrei să fii, care sunt principiile tale morale, care vrei să fie rezultatul acestei situaţii şi care este decizia de care ai fi cel mai mândru?

Al doilea motiv este logica. Care acţiune prezintă o probabilitate sporită de a duce la rezultatul dezirabil? Indiferent ce alegi să faci, este important să continui să fii conştient de emoţia care te stăpâneşte.

O persoană nu se poate elibera de emoţiile negative, decât dacă este dispusă să fie conştientă de tiparele de gândire care o declanşează, apoi reușește să se relaxeze, astfel încât să permită energiilor negative să îi iasă din minte. Lucrurile la care vei opune rezistenţă, vor persista.

Mulţi oameni cred că nu pot avea emoţii negative, dacă găsesc modalităţi de a le suprima. Acest lucru lasă, de obicei, o urmă, care va declanşa aceeaşi emoţie și în viitor. Mintea noastră este programată astfel încât să refuze emoţiile negative.

Este ca un cerc vicios, în care mintea creează emoţia negativă şi tot ea încearcă să o refuleze. De obicei, emoţiile puternice reprezintă şi o cauză a conflictelor dintre oameni.

A te elibera de o emoţie negativă este comparabil cu o experienţă contemplativă. Chiar dacă nu ne simţim bine atunci cînd experimentezi o astfel de emoţie, trebuie să scapi de energia ei.

Ana Darstaru

Surse foto:

selfempowermentsecrets.com

thediaryofina.blogspot.com