Tu ce măsline preferi?

Măslinele sunt fructe cunoscute din vremuri antice care se regăsesc în zeci de soiuri, fiecare cu o altă formă, mărime şi culoare. Apar chiar şi în una dintre cele mai vechi cărţi de bucate de acum 2000 de ani, iar mici sculpturi de măsline apar şi pe mormintele faraonilor din piramidele din Egipt!

Spre deosebire de alte fructe pe care le poţi culege din copac, spăla, iar apoi mânca pur şi simplu, măslinele trebuie să treacă printr-un proces de preparare. Direct din copac, ele sunt amare şi necomestibile.

Sunt un fruct deosebit de versatil, sunt utilizate în mâncare precum un condiment, pot fi combinate cu salate, iar măslinele verzi sunt folosite ca garnitură pentru băutura Martini. Astfel, măslinele pot satisface toate gusturile: dulce, acru, sărat, amar şi picant.

Deşi se găsesc într-o mare varietate, în principal, măslinele sunt de două tipuri: negre şi verzi. Celelalte sunt soiuri combinate ale tipurilor principale. Ambele tipuri cresc pe acelaşi copac, măslinul, iar măslinele negre sunt la început verzi, însă sunt lăsate să se coacă.

Tipuri de măsline negre

Kalamata: Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, fiind preferatele grecilor. Ele sunt recoltate atunci când sunt complet coapte şi au o culoare negru-violet. După ce sunt preparate în saramură de oţet de vin roşu, ele capătă, surprinzător sau nu, o aromă bogată de fructe.

Niçoise: Măsline Niçoise sunt o varietate franceză de măsline negre şi sunt mult mai mici decât măslinele Kalamata. De asemenea, şi ele sunt recoltate când sunt complet coapte şi sunt conservate cu tulpinile lor şi diverse ierburi. Aroma lor bogată de nucă le fac ideale pentru prepararea unei salate franţuzeşti ce se numeşte chiar salată Niçoise.

Liguria: Măslinele Liguria sunt italiene şi sunt renumite pentru aroma lor vibrantă. Ele sunt preparate cu o cantitate foarte mare de sare şi sunt păstrate cu tulpinile lor, la fel ca măslinele Niçoise.

Ponentine: Sunt măsline negre italiene şi sunt, de asemenea, preparate cu sare, însă aroma lor este mai uşoară decât cea a măslinelor Liguria. Sunt conservate cu oţet, fără tulpinile lor.

Tipuri de măsline verzi

Manzanilla: Sunt un soi spaniol de măsline verzi. Se găsesc fie cu seminţe, fie le sunt scoase seminţele iar apoi sunt umplute. După ce sunt murate, pentru a elimina gustul amar destul de puternic, sunt preparate cu hidroxid de sodiu (cunoscut popular ca leşie).

Astfel, măslinele capătă un gust sărat şi puţin picant. În mod tradiţional, sunt umplute cu ardei, iar din ele se poate face un ulei de măsline foarte bun.

Picholine: Măslinele Picholine sunt un soi francez de măsline verzi. Sunt preparate cu sare, iar apoi conservate în acid citric. Acest proces le dă o aromă uşor sărată şi le face mai crocante.

Măsline verzi spaniole: Aceste măsline sunt fermentate într-o soluţie de acid, iar apoi păstrate cu saramură timp de 4-6 luni. Datorită gustului sărat foarte puternic care le face mai deosebite, ele fac parte dintre cele mai renumite soiuri de măsline verzi ale lumii.

Măsline verzi siciliene: Măslinele siciliene sunt de o mărime medie şi sunt cunoscute pentru aroma lor sărată. Sunt preparate în saramură, iar apoi conservate în acid lactic. De obicei, ele se găsesc umplute cu diferite ingrediente.

Poate nu ştiai…

De mii de ani, ramura de măslin este un simbol de pace şi bunăvoinţă. Motivul principal este faptul că în cultivarea timpurie a măslinelor, era nevoie de zeci de ani pentru ca fructele să dea roade şi se credea că cei care plantează livezi de măslini vor avea o viaţă lungă şi liniştită.

Măslinele negre sunt mai puţin amărui şi au mai mult ulei decât cele verzi. Faţă de cele negre care au sâmburi, măslinele verzi au doar nişte seminţe care de obicei sunt scoase, pentru ca  apoi ele să fie umplute cu diverse ingrediente.

 Bianca Radu

 

Surse foto:

peloponnesetravel.com

rjroushphotography.blogspot.ro

www.aoap.com.au

photo-dictionary.com