Zece măsuri de prevenire a riscului de inundații oferite de Habitat for Humanity, România

Mihai Grigorean, Disaster Response Program Manager în cadrul Habitat for Humanity România, personalitate cu care am realizat chiar de curând un interviu detaliat pentru instilulmeu.ro ne propune câteva măsuri pe care trebuie să le luăm, pentru prevenirea inundațiilor:

1. Identificaţi posibilele surse/zone de inundaţii. Asiguraţi-vă că există un traseu pentru scurgerea apei către zonele joase ale curţilor, către străzi sau către sistemul de canalizare.

2. Verificaţi cu atenţie fiecare zonă a fundaţiei, asiguraţi-vă că nu prezintă crăpături, fisuri. Acoperiţi  intrările sau ferestrele (luminatoarele) către subsoluri/demisol.

3. Construiţi şanturi de protecţie umplute cu balast (French drain) la 1 metru distanţă de casă, şanţ care să preia apa provenită din topirea zăpezii.

4. Învăţaţi cum să întrerupeţi utilităţile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz şi apă, de la întrerupătoarele şi supapele principale. Aflaţi cum funcţionează sistemul de încălzire.

5. Angajaţi un electrician autorizat care să mute componentele reţelei electrice a casei (întrerupătoare, prize, doze şi cabluri) la o înălţime de cel puţin 1 metru faţă de pardoseală.

6. Construiţi bariere pentru a împiedica apa să ajungă în clădire. Utilizaţi materiale comune în orice gospodărie,  precum scânduri, paturi, folie de PVC.

7. Realizaţi protecţii metalice care să asigure protecţie împotriva pătrunderii apei pentru porţi sau intrările în casă.

8. Izolaţi pereţii fundaţiilor cu materiale hidroizolante, pentru a preveni infiltrarea şi erodarea structurii de rezistenţă a imobilelor.

9. Localizaţi din timp posibilele zone în care vă puteţi adăposti. Interesaţi-vă la oficialităţile locale dacă proprietatea dvs. se află într-o zonă predispusă la inundaţii sau cu risc ridicat. Reţineţi că şi în afara zonelor cu risc înalt se produc deseori inundaţii. Aflaţi care sunt semnalele oficiale de avertizare pentru inundaţii şi ce trebuie să faceţi când le auziţi. De asemenea, întrebaţi cum vă puteţi proteja casa de inundaţii.

10. Faceţi în avans o copie a documentelor importante (acte de identitate, acte de proprietate, acte de studii). Pregătiţi două ambalaje ermetice din plastic (de exemplu: cutie cu capac, plic antișoc 240×270, folie de protecţie documente A4, cu burduf de 20mm, închidere cu arici): unul pentru copiile actelor, iar celălalt pentru actele originale.

Introduceţi actele în aceste recipiente, după care ambalaţi-le și în pungi de plastic. Puneţi aceste obiecte în dulap, la o distanţă cât mai mare faţă de podea, într-un loc unde nu se vor deteriora. Dacă se prefigurează o inundaţie majoră, luaţi în considerare depozitarea acestora într-un loc mai sigur decât locuinţa dvs.

Mihai Grigorean, Habitat for Humanity România